koeienkade-banner-ons-bedrijf

De passie van De Koeienkade: Ons bedrijf

Het melkveebedrijf De Koeienkade van de familie Meester is al ongeveer 200 jaar op een unieke locatie gevestigd in Muiden met uitzicht op het prachtige Muiderslot. Het ligt in ’t Gooi onder de rook van Amsterdam, in de gemeente Gooise Meren.

Wij, Piet en Anja Meester, hebben vanaf de bouw van de ligboxenstal in 1994 de bedrijfsvoering overgenomen van de ouders van Piet. Samen zijn we begonnen met 16 koeien te melken. Vol enthousiasme en met hard werken zijn we langzaam gegroeid tot een prachtig melkveebedrijf dat nu bestaat uit hoofdzakelijk 75 tot 80 Fleckvieh melk- en kalfkoeien. Fleckvieh koeien zijn dubbeldoel koeien die zowel melk als vlees produceren. De koeien gaan in het voorjaar tot het najaar overdag naar buiten als het weer het toelaat. Ons streven is dat de melkkoeien zolang mogelijk productief zijn.

Naast onze passie voor de koeien, het bedrijf en het platteland, vinden we het ook heel leuk om deze liefde te delen met anderen. Daardoor hebben we activiteiten ontwikkeld zodat ook u ons plezier kan beleven.

De Koeienkade is een bedrijf waar we enorm trots op zijn.

Activiteiten

Wij willen graag ons bedrijf met u delen door ook actief te zijn met:

Ook stellen wij de boerderij ter beschikking als locatie voor foto en film/video opname. Met de koeien in de wei en het Muiderslot op de achtergrond is de boerderij een bijzondere locatie voor foto en film opnamen. Wij hebben ervaring om in beeld te zijn om iets te vertellen over onze werkzaamheden op de boerderij.

Bekijk onze films

Wij verhuren huisvesting op het erf aan KinderKade, een kinderdagverblijf met BSO. De kinderen hebben dagelijks de kans om contact te hebben met de koeien, kalveren, kippen en het buitenleven.

Melken van de koeien

We beginnen ’s morgens vroeg, rond half 6  gaan wij naar de stal om de koeien te verzorgen. Het melken gebeurd sinds 2020 door een robot. De koeien kunnen zelf bepalen wanneer ze gemolken willen worden. Samen kijken Piet en Anja of er koeien zijn die extra aandacht nodig hebben en of er koeien zijn die niet de robot hebben bezocht. Ook zorgen we ervoor dat de ligboxen schoon zijn met nieuw zaagsel, dat er eten voor de koeien bij het voerhek komt te liggen en de kalfjes met een speenemmer melk kunnen drinken. Als het nodig is kunnen we hulp inschakelen van één van onze 3 dochters voor bijvoorbeeld het verzorgen van de koeien, kalfjes of het begeleiden van een kinderfeestje. Ze zijn bijna overal inzetbaar, behalve voor het grote trekker werk, dat is echt iets voor boer Piet.

De kalfjes

De kalfjes worden het gehele jaar door geboren. Bijna al onze koeien worden geïnsemineerd met een Fleckvieh stier en gaan naar een opfokker. Na 2 jaar komt de drachtige vaars terug op de boerderij. Het insemineren is een taak van Anja. Na een draagtijd van 9 maanden wordt het kalfje geboren. Soms moeten we hierbij helpen, maar als moeder koe het zelf kan, laten we dat zeker gebeuren. Na de geboorte, krijgen de kalfjes zo snel mogelijk de eerste melk te drinken van de moeder. Deze melk wordt ‘biest’ genoemd. De biest is heel belangrijk voor de weerstand.

Als moeder koe het kalf heeft droog gelikt, gaat het kalf al snel zelfstandig staan, meestal na ongeveer 15 minuten. U kunt dit zelf bekijken op onze video: Geboorte van een tweeling. Het kalf wordt later in een éénling box gehuisvest, met een heerlijke laag schoon stro er in. De boxen zijn zo gemaakt dat de kalfjes elkaar kunnen zien. Nadat de kalfjes 2 dagen biest hebben gekregen, gaan ze zelfstandig warme koemelk drinken via een emmer met een speen. Het verzorgen van de kalfjes is een taak van de boerin Anja.

Het grasland en koeienvoer

We hebben ongeveer 20 ha grasland in eigendom en 13 ha huurland. Dat land wordt allemaal door onze eigen machines en mankracht bewerkt. In een nat voorjaar komt de loonwerker met een sleepslang de mest op het land aanwenden. In het najaar wordt door de loonwerker de sloten opgeschoond. Voor het persen van de balen gras komt ook de loonwerker.

Als de koeien overdag buiten lopen in het weiland, grazen ze heerlijk in het groene gras. Als ze op de stal staan, krijgen zij de volgende producten te eten:

  • kuilgras;
  • hooi;
  • bierbostel;
  • bietenperspulp;
  • luzerne;
  • stro.

Deze producten worden in een mengwagen gemengd tot een homogeen product en wordt meerdere malen per dag aan de koeien gevoerd. Het krachtvoer dat de koeien krijgen, kunnen ze halen in de voerstations, die we uit kunnen lezen via een zender aan de halsband van de koe. De koeien kunnen de hele dag door water drinken bij de drinkbakken.

Wilt u meer informatie of wilt u boeken? Neem dan contact met ons op.

Wilt u alvast een eerste indruk van onze boerderij, kijk naar onze films.

Eigenaars Koeienkade Piet en Anja
Melken op de Koeienkade

Wilt u meer zien, klik op de foto’s hieronder

Neem contact op

Stuur ons een mail en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

Niet leesbaar? Verander de tekst. captcha txt